Ceramiczny nóż do plastrowania 13cm

Opis
Ceramiczny nóż do plastrowania
Praktyczny nóż kuchenny słynnej firmy Kyocera, przeznaczony do wszelkiego rodzaju codziennych prac kuchennych. Doskonale sprawdza się zarówno przy krojeniu pieczywa (zwłaszcza gorącego), jak i w pracy z warzywami, wędlinami czy mięsem. Jego ostrze jest wystarczająco krótkie, aby zapewnić doskonałą kontrolę i precyzję podczas krojenia, oraz wystarczająco długie, aby sprostać nawet tym większym produktom.
Noże Kyocera wykonane są z zaawansowanej technicznie ceramiki, co zapewnia doskonałą ostrość nawet 10 razy dłużej niż w innych, profesjonalnych nożach, również tych wykonanych ze stali węglowej. Głownia z cyrkonu ma twardość około 8,5 w skali Mohsa. Dla porównania twardość stali to 7 do 7,5, a twardość diamentu to 10. Tak twarde ostrze wymaga ostrzenia na tarczy diamentowej, ale w normalnym użytkowaniu wystarczy to czynić raz na kilka lat.
Dzięki ceramicznemu ostrzu wszystkie produkty, zwłaszcza warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku nawet po kontakcie z nożem. W przypadku ostrza stalowego część warzyw zmienia smak i kolor. Ceramiczne ostrze sprawia, że krojona żywność nie przykleja się do niego.
Nóż jest lekki i dobrze wyważony dla łatwiejszego i szybszego operowania. Zmniejsza zmęczenie nadgarstka podczas długotrwałego krojenia.
Średnia wielkość cząstek tworzących ostrze dla noży Kyocery (w mikrometrach) to: 0,32, dla większości noży konkurencji to przynajmniej 1,0. To sprawia, że noże te mogą uzyskać znacznie lepszą ostrość i jednocześnie odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Ostrze - Wysokiej klasy, szlachetna ceramika twardością zbliżona do diamentu, wytwarzana na bazie węglika cyrkonu (ZrC)
Długość ostrza - 13cm
Ostrze wytworzono i naostrzono w Japonii (wszystkie ostrza do narzędzi firmy Kyocera produkowane są wyłącznie w Japonii)
Rękojeść wyprodukowano w Chinach
Kraj pochodzenia Japonia
Dane techniczne
Długość ostrza | 13cm |