Promocje
Śliniaczek Inu
Śliniaczek Inu
65,00 zł 45,00 zł
szt.
Gumka do ścierania - granatowa manta
Gumka do ścierania - granatowa manta
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Gumka do ścierania - ziemniak
Gumka do ścierania - ziemniak
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Gumka do ścierania - pomarańczowy bałwanek
Gumka do ścierania - pomarańczowy bałwanek
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Gumka do ścierania - marchewka
Gumka do ścierania - marchewka
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Śliniaczek Kintaro
Śliniaczek Kintaro
65,00 zł 45,00 zł
szt.
Puzzle PUSUPUSU Kiyomizu Dera
Puzzle PUSUPUSU Kiyomizu Dera
90,80 zł 77,18 zł
szt.
Figurka Daruma 40 cm
Figurka Daruma 40 cm
660,00 zł 595,00 zł
szt.
Gumka do ścierania - zielona piłka
Gumka do ścierania - zielona piłka
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Skarpetki Ninja 10-15cm dziecięce
Skarpetki Ninja 10-15cm dziecięce
29,70 zł 19,70 zł
szt.
Puzzle PUSUPUSU Katedra Notre Dame
Puzzle PUSUPUSU Katedra Notre Dame
90,80 zł 77,18 zł
szt.
Gumka do ścierania - rybka
Gumka do ścierania - rybka
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Gumka do ścierania - kukurydza
Gumka do ścierania - kukurydza
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Gumka do ścierania - niebieski Mikołaj
Gumka do ścierania - niebieski Mikołaj
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Gumka do ścierania - różowy bałwanek
Gumka do ścierania - różowy bałwanek
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Puzzle - pudełeczka Daruma & Tanuki
Puzzle - pudełeczka Daruma & Tanuki
48,50 zł 41,23 zł
szt.
Gumka do ścierania - różowy Mikołaj
Gumka do ścierania - różowy Mikołaj
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Portfel Zielona Sowa silikonowy
Portfel Zielona Sowa silikonowy
103,00 zł 83,00 zł
szt.
Puzzle PUSUPUSU Dinozaury
Puzzle PUSUPUSU Dinozaury
72,60 zł 61,71 zł
szt.
Puzzle przestrzenne mini - Króliczek
Puzzle przestrzenne mini - Króliczek
31,00 zł 26,35 zł
szt.
Puzzle PUSUPUSU Namdaemun
Puzzle PUSUPUSU Namdaemun
90,80 zł 77,18 zł
szt.
Puzzle PUSUPUSU Łuk Triumfalny
Puzzle PUSUPUSU Łuk Triumfalny
90,80 zł 77,18 zł
szt.
Figurka tygrys ze strzałą
Figurka tygrys ze strzałą
369,00 zł 329,00 zł
szt.
Puzzle Triceratops
Puzzle Triceratops
59,50 zł 50,58 zł
szt.
Magnes Fuji chirimen
Magnes Fuji chirimen
35,00 zł 25,00 zł
szt.
Gumka do ścierania - sygnalizator świetlny
Gumka do ścierania - sygnalizator świetlny
6,00 zł 5,00 zł
szt.
Puzzle PUSUPUSU Krzywa Wieża w Pizie
Puzzle PUSUPUSU Krzywa Wieża w Pizie
90,80 zł 77,18 zł
szt.
Magnes Sakura chirimen
Magnes Sakura chirimen
35,00 zł 25,00 zł
szt.
Śliniaczek Ninja
Śliniaczek Ninja
65,00 zł 45,00 zł
szt.
Bestsellery
Figurka Daruma 15 cm
Figurka Daruma 15 cm
129,00 zł
szt.
Fūrin Benten
Fūrin Benten
89,00 zł
szt.
Figurka tygrys ze strzałą
Figurka tygrys ze strzałą
369,00 zł 329,00 zł
szt.
Figurka Maneki Neko - Szczęście
Figurka Maneki Neko - Szczęście
45,00 zł
szt.
Zestaw do kaligrafii Sonic
Zestaw do kaligrafii Sonic
99,00 zł
szt.
Wszystko o sake, z czego jest zrobione? 0
Wszystko o sake, z czego jest zrobione?

 Słowo sake po japońsku oznacza po prostu alkohol. Jakież ogromne jest zdziwienie turysty, gdy po wejściu do supermarketu pyta obsługę o “sake” a usłużny pracownik z uśmiechem na ustach prowadzi go do działu alkoholowego i… tam zostawia. Zupełnie inaczej rzecz miałaby się gdyby zapytał o nihonshu, bo właśnie ten napój mamy na myśli mówiąc w Europie o sake. Nihon oznacza Japonię 日本 a shu alkohol 酒 a więc japoński alkohol 日本酒.

Nie jest to wino, nie jest to piwo, czy wódka, sake jest kategorią napoju samą w sobie. Ceniony w Japonii od wieków napój sake, jest coraz popularniejszy na całym świecie.

Sake - co to?

Sake to naturalnie fermentowany napój alkoholowy, który powstaje z połączenia ryżu, wody, drożdży i koji.Ze względu na sposób produkcji miejsca gdzie wytwarza się sake nazywane są browarami.  Browary sake stosują charakterystyczną metodę warzenia. Jego system oceny bardzo różni się od każdego innego napoju alkoholowego. Część ziaren jest przetwarzana w całości, a część mielona. Zapobiega to powstawaniu nieprzyjemnych aromatów. Odpowiednia proporcja i dodatki charakteryzują różne odmiany sake. W zależności od rodzaju sake i okazji można je pić na zimno lub na gorąco. Sake jest bardziej zbliżona do piwa niż wina, ponieważ jest produkowana z ryżu, który jest zbożem, a nie z owoców. Jednak pod względem smakowym sake jest bliższe do wina.

Termin „koshu” oznacza starzejące się sake. Ta specjalnie stworzona sake może leżakować przez wiele lat, podczas której żółknie i nabiera miodowego smaku. 

Z czego powstaje sake?

Część ryżu do produkcji sake jest mielona, aby usunąć zewnętrzną powłokę, pozostawiając w zasadzie czystą skrobię. Ziarna ryżu są następnie myte, moczone i gotowane na parze. Niewielką porcję ryżu posypuje się koji, rodzajem pleni ułatwiającym przemianę skrobi w cukry, następnie dodaje się drożdże. Gdy koji i drożdże są już sfermentowane, stopniowo dodawany jest pozostały ryż. Fermentacja trwa od 19 do 30 dni. Sake jest następnie rozcieńczana wodą, aby obniżyć zawartość alkoholu z około 20 procent do  około 15. Większość sake jest pasteryzowana, a następnie butelkowana.

Rodzaje sake

Junmai-shu, Honjozo-shu, Ginjo-shu, Daiginjo-shu i Namazake to pięć głównych rodzajów sake. Napój robiony jest z ryżu sake, który jest pozbawiony otrębów w celu usunięcia białka i oleju zawartego w ziarnie. Warzone są w nieco inny sposób i charakteryzują się różnym procentem przemiału, dzięki czemu mają niepowtarzalny smak. Również stopień zmielenia ryżu robi wielką różnicę. Rozróżnienie jednego rodzaju sake od drugiego może być początkowo trudne, dlatego zaleca się zwracanie uwagi na szczegóły podane na etykiecie butelki.

Junmai-shu

Junmai-shu zawiera czyste, sfermentowane sake, do którego nie dodaje się alkoholu piwnego, dodatkowej skrobi ani cukru. Junmai-shu wykonane jest w 70% z całego ryżu, a 30% ma usuniętą zewnętrzną warstwę i jest mielone. Chociaż nie ma prawnej specyfikacji dotyczącej ilości zmielonego ryżu w Junmai-shu, browary są zobowiązane do podania tej ilości na etykiecie. Zapach Junmai-sku nie jest zbyt wyrazisty i często jest podawany na gorąco. Niektóre inne rodzaje sake, takie jak Ginjo-shu i Daiginjo-shu, mogą być również uważane za Junmai-shu, jeśli nie doda się do nich alkoholu.

Honjoso-shu

Honjozo-shu wytwarzany jest z ryżu, gdzie 70% ziarna zachowuje swój pierwotny kształt, a 30% jest zmielone. Powstaje przez dodanie alkoholu piwnego i nie jest tak mocne jak sake, które powstaje bez dodatku alkoholu. Dodatek ten odpowiada za nadanie sake lekkiego smaku. Sprawia również, że aromat napoju jest wyraźny i łatwy do zidentyfikowania. Honjozo-shu najlepiej podawać na ciepło.

Ginjo-shu

Ginjo-shu robi się z ryżu, z którego 40% jest mielone, a 60% zachowuje swój pierwotny kształt. Do Ginjo-shu używa się specjalnego rodzaju drożdży, a zacier ryżowy jest fermentowany w niskich temperaturach. Ma wspaniały aromat oraz delikatny i lekki smak. Najlepiej podawać na zimno, aby zachować charakterystyczny smak i aromat.

Daiginjo-shu

Daiginjo-shu jest typem Ginjo-shu. Również używa zacieru ryżowego wykonanego z ryżu sake, który zawiera ryż mielony w procentach od 35% do 50%. Ten rodzaj sake jest bardzo aromatyczny i posiada delikatny smak.

Namazake

Wszystkie rodzaje sake mogą być Namazake. Oznacza to, że napój alkoholowy nie jest pasteryzowany. Ten rodzaj alkoholu należy przechowywać w lodówce, aby smak i aromat napoju się nie zmienił. 

Jak pić sake?

W Japonii, sake jest spożywane na różne sposoby, mniej lub bardziej formalnie. Biorąc pod uwagę, że sake zawiera około 15% alkoholu, sposób na cieszenie się nim jest bardzo podobny do wina. Sake można spożywać jako aperitif i podczas posiłku.  Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z sake, prawdopodobnie będziesz musiał wypróbować różne rodzaje, zanim znajdziesz ten, który najbardziej Ci smakuje. 

Na ciepło, czy zimno?

Ważny jest czas, ale także rodzaj smakowanego sake. Napój dobrej jakości najlepiej spożywać na zimno lub w temperaturze pokojowej. Jednak wiele z nich doskonale nadaje się do picia również na ciepło. Tradycja gorącego sake jest zwykle zarezerwowana dla okresu zimowego, od początku zimy do pierwszych wiosennych dni.

Sposób serwowania

Bardzo ciekawą rzeczą w przypadku tego napoju jest to, że można go podawać we wszystkich rodzajach naczyń, które różnią się w zależności od okazji. Sake na zimno można pić w kieliszkach od wina, ale tradycyjnie pije się w małych miseczkach. Do gorącego sake używa się naczynia ceramicznego, którego przykrywka utrzymuje jego temperaturę.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl