
Co to jest sampuru? - Japońskie sztuczne jedzenie
Jednym z ciekawszych, japońskich zwyczajów jest tworzenie tak zwanego Sampuru, czyli sztucznego jedzenia. Początkowo metoda ta miała służyć wyłącznie celom reklamowym, obecnie wykorzystują ją przede wszystkim artyści. Technika Sampuru jest niezwykle popularna i znana w całej Japonii, stanowi niebywały fenomen kulturowy. Co można powiedzieć jeszcze o Sampuru? W jaki sposób dziś Japończycy wykorzystują sztuczne jedzenie? Zapraszamy do przeczytania artykułu.
Sampuru – co to jest?
Słowo Sampuru zostało przez Japończyków zapożyczone z języka angielskiego od wyrazu sample, czyli próbka. Sztuczne jedzenie jest tworzone w sposób niezwykle realistyczny, początkowo wykorzystywano wosk, lecz obecnie odchodzi się nieco od tego materiału, na rzecz, np. ciekłych form tworzyw sztucznych.
Ciężko jest w pełni określić, w jaki sposób zapoczątkowano produkcję Sampuru, ponieważ istnieje kilka historii opowiadających o powstaniu tego zjawiska. Wszystkie źródła natomiast skupiają się na początkach XX wieku, gdy sztuka tworzenia artystycznych replik jedzenia z wosku zaczęła być w Japonii popularna.
Warto wspomnieć, że Sampuru spełniało funkcję użytkową. Wykorzystywali je restauratorzy, którzy w ten sposób reklamowali swoje punkty gastronomiczne. Sampuru umieszczane było najczęściej w witrynach lub też niedaleko kontuarów w restauracjach. Nie da się ukryć, że sztuczne jedzenie było w tym czasie marketingowym strzałem w dziesiątkę. Klienci zachęceni apetycznym wyglądem potrawy zamawiali różnorodne dania. Trzeba również podkreślić, że sztuczne jedzenie było dopracowane zawsze w najmniejszych szczegółach. Artyści odwzorowywali strukturę oraz teksturę potrawy, dzięki czemu produkt prezentował się naprawdę realistycznie.
Proces powstawania Sampuru
Tworzenie Sampuru, czyli sztucznego jedzenia, jest procesem czasochłonnym. W Japonii uważa się, że aby nauczyć się produkować naprawdę realistyczne repliki potrzeba aż 10 lat! Mimo wszystko Japończycy są naprawdę pracowici i zdeterminowani, dlatego czas ten nie stanowi dla nich zwykle przeszkody. Obecnie sztuczne jedzenie tworzy się na podstawie szkiców, form, modeli, służących do określenia kształtów. Artyści przede wszystkim korzystają z silikonowych form, do których wlewają płynne tworzywo sztuczne, np. PVC. To właśnie nim zastąpiono dziś wosk. Po stwardnieniu cieczy powstaje odpowiedni kształt potrawy, który będzie w późniejszym czasie przechodził wiele obróbek. Nie da się zatem ukryć, że sztuka produkcji sztucznego jedzenia wymaga zdolności artystycznych.
Czy Sampuru nadal jest potrzebne?
Biorąc pod uwagę rozwój technologii, niewielu restauratorów obecnie korzysta z Sampuru. Choć zapotrzebowanie na sztuczne jedzenie w kategoriach użytkowych maleje, nadal jest naprawdę popularne. W dzisiejszej Japonii sztuczne jedzenie stanowi atrakcję turystyczną. Spora grupa przyjezdnych kupuje sobie niewielkie repliki typowych potraw japońskich po to, by móc postawić je u siebie w domu. Co ciekawe, pomysł Sampuru dotarł również do Europy. W wielu krajach wykorzystuje się sztuczne jedzenie w formie przywieszek oraz breloków, np. do kluczy czy telefonu. Jest to z pewnością świetny gadżet przeznaczony przede wszystkim dla miłośników kultury japońskiej.
Sampuru, czyli tak zwane sztuczne jedzenie stanowi obecnie symbol kulturowy Japonii. W dawnych czasach wykorzystywano go przede wszystkim jako formę reklamy restauracji. Właściciele kusili przechodniów pięknymi, realistycznymi replikami potraw, które umieszczali na wystawach. W ten sposób zyskiwali wielu klientów, którzy czuli się zachęceni do zamówienia posiłku. Dzisiaj sztuczne jedzenie produkuje się głównie po to, by stanowiło ono ozdobę. Wielu turystów decyduje się na zakup mniejszych replik Sampuru, aby mieć pamiątkę z wizyty w Kraju Kwitnącej Wiśni.