Lunch box na każdy dzień — przepisy inspirowane japońskim bento

0
Lunch box na każdy dzień — przepisy inspirowane japońskim bento

Chcesz w tym tygodniu urozmaicić swój lunch box? Dlaczego nie zaczerpnąć inspiracji z pysznej japońskiej tradycji — sztuki tworzenia bento? Jest to forma sztuki, która polega na starannym pakowaniu pożywnych posiłków z przyciągającymi wzrok elementami w idealnej równowadze. Czerpiąc wskazówki z tradycyjnych japońskich smaków i prezentacji, możesz szybko i smacznie stworzyć pięć łatwych obiadów na każdy dzień tygodnia pracy. Niezależnie od tego, czy chcesz zmienić swoją codzienną rutynę, czy wypróbować coś nowego, poniższe wskazówki pomogą Ci stworzyć pyszne i wartościowe posiłki. Czytaj dalej, aby poznać kilka inspirujących pomysłów.

Co to jest bento? 

Pudełko bento to najczęściej pudełko wielokrotnego użytku, które ułatwia transport zapakowanego posiłku. Często jest wykonane z drewna, szkła, plastiku lub ze stali nierdzewnej i jest głębsze niż większość tradycyjnych pojemników na żywność. Termin „bento” oznacza wygodny. W zależności od projektu pojemnik bento może mieć jedną dużą przegrodę lub kilka mniejszych na oddzielenie dania głównego od przystawek, lub przekąsek. Obecnie jako “bento” określa się posiłki w tych pudełkach. Są to dania o dużej zawartości składników odżywczych i zawierają głównie warzywa, ryż i mięso. Chociaż początki bento nie są znane na pewno, wiadomo, że są ono poprzedzone kulturą kulinarną i głęboko zakorzenione w historii Japonii. Posiłki bento można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Typowe bento to pudełkowy posiłek, który często zawiera ryż lub makaron, ryby lub mięso oraz marynowane, lub gotowane warzywa. Aby silne smaki nie wpływały na pozostałą część posiłku, do oddzielania potraw często stosuje się przekładki. Mogą być to te, które znajdują się w pudełku, choć niektórzy używają również liści nori jako przekładek.

Jak smakuje japońskie bento?

Japońskie bento to niezwykle smaczny posiłek obiadowy. To wizualna uczta świeżo ugotowanego ryżu, warzyw, mięsa i innych pożywnych składników ułożonych w pojemnikach. Podstawą bento jest najczęściej ryż, który można doprawić na różne sposoby, np. sosem sojowym lub słodkim octem. W zależności od indywidualnego gustu i preferencji możesz wymieszać kolorowe warzywa, takie jak papryka lub edamame, aby stworzyć pełne smaku danie. Popularnym wyborem białka jest grillowany kurczak i smażone tofu, które mogą być przygotowywane z tradycyjnymi japońskimi przyprawami, które nadają daniu niesamowity smak umami. Połączenie tych wszystkich unikalnych składników sprawia, że każdy kęs bento jest wyjątkowy — to symfonia smaków, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Jak zrobić japońskie bento?

Wspaniałą rzeczą w bento boxie jest to, że możesz zrobić go całkowicie po swojemu. Możesz to uprościć, wkładając gotowany ryż i smażone tofu lub urozmaicić dodając kilka rolek sushi, sashimi, czy pierożki gyoza. Główną różnicą między pudełkiem bento a innymi pudełkami na lunch jest ich wizualność estetyczna oraz podział na piętra. Oczywiście to głównie japońskie potrawy czynią bento wyjątkowym. Tradycyjny stosunek to cztery części ryżu lub makaronu na trzy części mięsa i dwie części warzyw. Jeśli chcesz, możesz również dodać mały deser.

Podstawy bento

Jeśli chodzi o tworzenie bento, są dwa podstawowe elementy, które musisz rozważyć: jakie składniki powinny znaleźć się w bento i jak je ułożyć? Jeśli chodzi o składniki, możliwości są nieograniczone. Możesz umieścić w nim wszystko, począwszy od gotowanego ryżu lub makaronu soba, po białka w formie ryb lub tofu, warzywa — ogórki, marchewki, oraz orzechy. Ważne jest, aby zawrzeć wiele różnych smaków i tekstur w swoim bento. Kolejnym kluczowym czynnikiem w tworzeniu bento jest prezentacja. Układanie jedzenia w osobnych przegródkach ułatwia dopasowywanie różnych smaków, jednocześnie utrzymując porządek. 

Tworzenie przepisów na bento

Kiedy już zdecydujesz się na składniki do swojego bento, następnym krokiem jest decyzja o sposobie ich przyrządzenia. Na przykład, jeśli w tym tygodniu decydujesz się na ryż, możesz szybko ugotować dużą porcję, tak aby wystarczyła Ci na wszystkie dni tygodnia. Dla białek takich jak ryby czy tofu, grillowanie lub pieczenie są świetnymi opcjami, które wydobędą ich smak bez dodawania zbyt wiele tłuszczu i słonych przypraw. Wreszcie, warzywa powinny być pokrojone w cienkie plasterki, aby nie zajmowały zbyt wiele miejsca w pudełku, a jednocześnie zapewniały mnóstwo smaku i tekstury.

 

Tworzenie pysznego bento każdego dnia nie musi być trudne — wystarczy trochę kreatywności i planowania. Wybierz składniki, na których w danym tygodniu chcesz się skupić i przygotuj dużą porcję. Gotowe półprodukty skomponuj ze sobą w różnorodny sposób, tak aby każdego dnia jeść podobne składniki, a jednak z pewnym urozmaiceniem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl